Abonează-te!

STOP FALS! PREZINTĂ ADEVĂRUL DESPRE SECTORUL ENERGETIC AL R. MOLDOVA

Stopfals.md analizează dezinformarea legată de sectorul energetic al Republicii Moldova, explicând cum diferitele forțe externe încearcă să falsifice informațiile corecte pentru a crea confuzie și panică. Articolul răspunde la întrebări esențiale despre interconectarea cu sistemul electric european, sursele alternative de energie electrică și stocurile de gaze, clarificând aspecte care sunt adesea supuse dezinformării. Informațiile prezentate ajută cetățenii să distingă între fapte și minciuni, susținând rezistența împotriva manipulării.

Sectorul energetic al Republicii Moldova se află într-o continuă schimbare. În cazul în care Gazprom nu va mai furniza mijloace alternative de tranzit pentru gazele rusești, Moldova va trebui să achiziționeze energie electrică din alte surse. Această situație este un teren propice pentru dezinformare, care încearcă să distorsioneze informația corectă și faptuală. Cetățenii informați pe baza faptelor sunt rezistenți la încercările unor forțe străine de a crea confuzie, frică și dezbinare. Iată răspunsurile la întrebările frecvente despre sectorul energetic din Moldova.
ÎNTREBARE: De ce este nevoie de interconectarea R. Moldova cu sistemul electric european?
RĂSPUNS: Interconectarea cu sistemul electric european va asigura:
Acces în piața europeană de electricitate
Posibilitatea importului și exportului de energie electrică
Diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de un singur furnizor
Creșterea rezilienței sectorului energetic
ÎNTREBARE: De unde luăm electricitate dacă Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) va deveni nefuncțională?
RĂSPUNS: Republica Moldova poate obține o parte din necesarul de energie electrică din România. În prezent, o mare parte din electricitatea noastră provine de la MGRES. Însă guvernul lucrează din greu pentru a diversifica sursele de energie electrică. Există acorduri pentru achiziționarea de energie la prețuri preferențiale, dar și opțiunea de cumpărare de la bursa de energie operată de OPCOM.
ÎNTREBARE: Ce stocuri de gaze are Republica Moldova?
RĂSPUNS: Moldova a asigurat 15% din consumul anual necesar, conform legii. Energocom a achiziționat și stocat gaze naturale în România și în Ucraina. În 2024, au fost stocate 150 de milioane de metri cubi de gaze. Rezervele de gaze asigură o anumită autonomie de acțiune în caz de criză.
ÎNTREBARE: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este funcțional?
RĂSPUNS: Această conductă de gaz este operațională și ne oferă acces la gaze europene. Ea ocolește strategic regiunea transnistreană și asigură o securitate energetică mai mare. Pentru mai multe detalii despre aceste proiecte vizitați site-ul Ministerului Energiei.
Informarea din surse demne de încredere și verificarea faptelor ajută să rezistăm în fața dezinformării.1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *